tayland hakkında bilinmesi gerekenler

Uzakdoğu’nun popüler tatil destinasyonlarından Tayland, gece hayatı, eğlence ve seks turizmi kadar egzotik yapısı ve farklı kültürü ile merak uyandırıyor. Tayland’a gitmeden önce bilinmesi faydalı olabilecek ilginç 15 bilgiyi aşağıda toparladım; gittiğinizde nedir ve nedendir diye merak edebileceğiniz bazı konuları açıklığa kavuşturabilir umarım verdiğim detaylar. Yalnızca başkent Bangkok ile ilgili olanlardan da, ülkenin genelinde geçerli olan Tayland hakkında bilgilerden de bahsedeceğim.

Chao Phraya Nehri’nde yapacağınız kanal turu sırasında karşı kıyıda göreceğiniz Wat Arun’un oldukça güzel bir silüeti var.1. Wat, Budist tapınağı anlamına geliyor. Tapınakların saatleri birbirinden farklı olsa da genelde 17:00 – 18:00 gibi kapanıyor olarak düşünebilirsiniz. Girişleri bazılarının ücretsiz ama turistik olanlar için genelde 50 – 150 baht arası giriş ücretleri alınıyor.

2. Uzak doğu turları yapan şirketler ‘Tay kızların çiçekli karşılaması’ adıyla bir servis sunabiliyorlar. Hava alanından indiğinizde geleneksel kıyafetli bir kız boynunuza taze çiçekler asarsa şaşırmayın .


Bangkok’ta bir süre karşılama çiçeklerimle gezdim.

3. Fakir bir ülke olan Tayland‘da insanlar geçimlerini sağlamak için yaratıcı yöntemler bulmuşlar. Bunlardan belki de en sevimlisi fotoğrafçılık. Turistik bir yere girerken siz hiç fark etmeseniz de bir şekilde resminizi çekiyorlar ve çıkışta bir bakmışsınız kupa bardak, magnet, anahtarlık, bardak altlığı gibi her türlü objenin üzerinde resminiz var. Benim hoşuma gitti ve beğendiklerimi aldım, siz de inceleyin derim. Elbette pazarlık konusunun her zamanki gibi önemli bir faktör olduğunu söylemek lazım.

4. Tayland gezisi sırasında bol bol tapınaklara girip çıkacaksınız. Peki Budizm nedir ve insanlar neden kendi yaptıkları putlara tapıyorlar? Budizm aslında en önce bir inanç değil, felsefe olarak Hindistan’da ortaya çıkmış. Hindistan’da bir prens olan Buda, fakir ve aç insanları görüp huzur bulmak için meditasyonu bulmuş. Zamanla o kadar beğeni kazanmış ve kabul görmüş ki öğretileri din haline gelmiş.

Tayland gezisinde budizm ile tanışacaksınız.

5. Budizm’de 108 rakamı kutsal kabul ediliyor. İnsanın karşı koyması gereken 108 arzu ve ego, insan bedenindeki 108 enerji noktası, 108 dakika meditasyon yapmanın önemi, tespihte 108 boncuk olması gibi çok farklı anlamlar yüklenmiş bu sayıya.

6. Neden Tayland sokak lezzetleri bu kadar yaygın ve her yer bir şeyler pişirilen tezgahlar ile o tezgahlardan sürekli bir şeyler alıp yiyen insanlarla dolu? Çünkü Tayland’da evde yemek yeme kültürü yok, hatta evlerin çoğunda mutfak bile yokmuş. Bu nedenle insanlar acıktıklarında en yakın sokak tezgahından karınlarını doyurup öyle devam ediyorlar.

Budizm’in hakim olduğu Tayland’da, dini kıyafetleri içindeki keşişleri her yerde göreceksiniz. Resimlerini çekerken bunu dalga geçermiş gibi yapmamaya özen gösterin.

7. Tayland gezisi sırasında yanınıza mutlaka şal veya hırka alın. Havanın soğuk olacağından değil, tapınaklara girerken bacak veya sırt, kol gibi vücudun açıkta kalan bölgelerini örtmek gerekiyor (Erkekler için de aynı kural geçerli olabiliyor). Kolay giyilip çıkarılabilen bir ayakkabı da iyi olur, nitekim tapınak girişlerinde ayakkabıları çıkarmak gerekiyor.

8. Pek çok turist Tayland’a yalnızca Tayland gece hayatı ve eğlence için gitmeyi tercih edebiliyor. Siz değil tabii, diğer bazı turistler öyle 🙂 Son zamanlarda moda olan seks turizmi Bangkok’ta yaygın. Tayland’ın fakir bir ülke olmasının yanı sıra, ülkedeki erkek sayısının az olmasının da bunda etkisi varmış. Nüfusun yalnızca %30’u erkek ve bu erkek nüfusun da %10 kadarı homoseksüelmiş diye duydum. Yani kadın bolluğu varmış. O yüzden kadınların en büyük amacı ‘yabancı koca’ bulup ülkeden kaçmakmış. Eğlence hayatı için ilgili yazılarıma bakabilirsiniz: Bangkok ve Pattaya

Bangkok gezisi sırasında protesto gösterilerine denk gelebilirsiniz.

9. Uzakdoğu’da bir türlü kurtulamadığım internet sorununu Bangkok’ta en şiddetli şekilde yaşadım. Starbucks, McDonalds gibi her daim internetini kullanabileceğimize kesin gözüyle baktığımız dükkanlar bile wifi ağına bağlanmak için pasaport numarası dahil olmak üzere çok fazla kişisel bilgi girmenizi talep eden üyelik bilgileri istiyorlar. Sanırım Tayland yasaları bu şekildeymiş. Otelde ise internetin 24 saati 300 bahttı. Kısaca, Bangkok gezisi sırasında internetiniz olmayacak gibi düşünebilirsiniz. Okurumun yorumu üzerine ekleme: Hava alanından telefon hattı almayı tercih ederseniz Ais operatörünün 3.5 GB internetli hattı 545 baht imiş ve internet sorununu böyle çözmüşler. Birkaç günden uzun süre kalacaklar için avantajlı olabilir.

10. Taylandlılar iki konuda çok hassaslar; kral ve Budizm. Kralın ismini veya Buda kelimesini olur olmaz yerde söylemeyin, haklarında atıp tutmayın. Aksi halde hapsi boylayabilirsiniz.

11. Çocuklar da dahil olmak üzere kimsenin başına dokunmayın. Gece kulübünden eve Taylandlı kız götürürseniz yolda kızla el ele tutuşmayın. Bu iki konu hoş karşılanmıyor.

12. Her yerde görebileceğiniz turuncu giysili keşişlerin resimlerini çekmeyi istiyor olabilirsiniz; ama bunu alay edermiş gibi yapmamaya özen gösterin, bize pek renkli ve değişik gelse de sonuçta bu onların dini kıyafeti. Ve bayanlara ufak bir uyarı, ‘Resim çekiliyoruz şöyle kolumu omzuna atıp samimi bir hava yaratayım’ demeyin, dini sebeplerle karşı cinse yaklaşmaları yasak, rahatsızlık verebilirsiniz.

Kötü ruhları uzak tutmak için binaların girişine minyatür tapınaklar yapılıyor ve önlerine yemek bırakılıyor.

13. Tayland gezisi sırasında neredeyse tüm binaların önünde veya bahçesinde küçük tapınak gibi renkli minyatür binalar göreceksiniz. Özellikle kanal turu sırasında birçok evin önünden geçeceğiniz için dikkatlice bakın. Bu küçük tapınaklar, binaları kötü ruhlardan korumak için yapılıyor. Taylandlılar minyatür tapınağın içine/önüne meyve ve yemek bırakıyorlar ki kötü ruhlar gelirse aradıklarını orada bulsun ve eve girmesinler, bir nevi hedef şaşırtıyorlar yani 🙂 Hatta bazı evlerde demir parmaklık da görülüyor; ama alıştığımızdan farklı olarak pencerenin dışında değil eve doğru olan iç kısmında. Ruh eve kadar girerse parmaklığı görsün ve istenmediğini bilip korksun, uzaklaşsın diyeymiş bu yöntem de. Kısacası kötü ruhlardan çok korkuluyormuş. Birisi rüyasında bile ruh görse bir daha görmemek için tedavi yolları arıyormuş.

14. Bangkok’un biraz dışında Samut Songkram adında bir kasaba var ve dünyanın ilk siyam ikizleri burada doğmuş. Siyam ikizleri ilk doğduklarında kasaba halkı tarafından dışlanmışlar ama sonra bir Amerikalı tarafından keşfedilip gösterilere şovlara çıkmış ve ünlü olmuşlar. Yapışık ikizler olmalarına rağmen ikisi de evlenmiş ve hatta çocuk sahibi bile olmuşlar. Nasıl olur diye sormayın bu kısmın detayını merak etmedim 🙂

15. İkizlerin doğduğu kasabada bir Hindistan cevizi çiftliğini gezdim (Yüzen Çarşı‘ya gitmek için yeterince erken çıkabildiyseniz ve kara yolunu kullanıyorsanız yol üstünde siz de uğrayabilirsiniz, otelinizden coconut farm nerede var veya Samut Songkram nerede diye sorup bilgi isteyin). Hindistan cevizi ağacına çok önem veriliyor ve hem ağacın kendisi hem de meyvesinin hiçbir yeri ziyan edilmeden kullanılıyor. Ağaç ve meyvesinden elde edilen bol bol hediyelik eşyalar da var meraklısına.

Yeni yazılarım, seyahat ipuçları ve önerilerim için Hayat ve Seyahat’i sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tayland Geceleri

Pattaya Gece Hayatı

Tayland Hakkında ilginç bilgiler